AMGBA website home page or AMGBA Photo Gallery or AMGBA Club Blog

Join or renew for 3 years and receive a free t-shirt
or tech sections on USB flash drive /emailed/CD or past Octagon issues on USB flash drive/emailed/CD
see details in the join the club section at www.mgclub.org!


Starter Problems

Started by september2014, August 19, 2014, 08:30:31 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

september2014

The starter on my 1967 MGB does not engage every time I turn the key.  More and more often it makes a spinning sound then it will eventually catch and turn the engine over.  However, when it finally catches and turns the engine over it is weak and barely enough to start the car.

Art

#1
I would actually start with the battery and connections.  What you describe sounds like a weak battery or corroded connection or cable sapping power to the starter.

The 67 had twin 6 volt batteries hooked in series to create 12 volts .  The number of cables and connections with those as well as the limited availability of the right 6 volt replacements created issues.  Add to this that most LBCs tend to "leak" power even standing idle, the batteries drain and damage unless disconnected.  

Most of us added disconnect switches to protect the batteries from this leakage as well as the cables from corrosion while the cars stood idle or in storage and/or switched to single 12 volt batteries.  And while the technology has improved over the years, those single 12 volt batteries for the early cars (not the same as for the later ones) are still more compact and, because of the smaller cell size, they do wear out even with limited use.

After checking the battery, cables and all the connections to the starter, I would look at the mechanical side of the ignition switch and it's connections before moving on to rebuilding or replacing the whole starter.

I hope that helps you.  Good luck and keep us posted on what you find.

Safety Fast!

Art
Art Isaacs
AMGBA Tech Staff
chfwrench@aol.com

amgba

Hi Bruce,

I would actually start with the battery and connections.  What you describe sounds like a weak battery or corroded connection or cable sapping power to the starter.

The '67 had twin 6 volt batteries hooked in series to create 12 volts .  The number of cables and connections with those as well as the limited availability of the right 6 volt replacements created issues.  Add to this that most LBCs tend to "leak" power even standing idle, the batteries drain and damage unless disconnected. 

Most of us added disconnect switches to protect the batteries (as well as the cables from corrosion ) while the cars stood idle or in storage ad well as switched to single 12 volt batteries.  And while the technology has improved over the years, those are still more compact and, because of the smaller cell size, they do wear out, even with limited use.

After checking the battery and cables, I would look at the mechanical side of the ignition switch and it's connections to the starter before moving on to rebuilding or replacing the whole starter.

I hope that helps you.  Good luck and keep me posted on what you find.

Safety Fast!

Art Isaacs
American MGB Association
website: www.mgclub.org
email: info@mgclub.org
phone/text: 773-769-7084

North America's oldest and largest club for all MGBs, MGB-GTs & Midgets.  A nonprofit organization founded in 1975 and offers color magazines, emagazines, technical advice, member recommendations on service shops, registration of your MG, a tradition of service & FREE member classified ads that appear in the magazine & on the website.


   back to AMGBA website home page or AMGBA Photo Gallery or AMGBA Club Blog